Tiga faktor atau cara penghawa dingin anda berfungsi:

 • Jika penghawa dingin anda berfungsi dengan baik ia dapat menjimatkan tenaga dan wang
 • Jika ia tidak berfungsi dengan cekap ia tidak akan berfungsi apabila anda memerlukannya.
 • Jika penghawa dingin pusat anda berfungsi tetapi beroperasi dengan ia akan menggunakan lebih tenaga untuk menyejukkan rumah anda.

Terdapat beberapa jenis masalah:

 • Berfungsi tapi kurang sejuk
 • Titisan atau kebocoran
 • Tidak berfungsi sama sekali
 • Bunyi yang bising dan pelik
 • Perubahan dramatik dalam suhu bilik

Walaupun pembaikan penghawa dingin pusat mesti dikendalikan oleh individu yang layak, didalam artikel ini kita akan dapat melihat bagaimana anda boleh mengendali pembaikan dan menyelenggara unit air condition ada sendiri.

Penghawa Dingin Pusat Tidak Berfungsi Langsung

Jika penghawa dingin pusat anda tidak menyala secara automatik apabila termostat isyarat untuk penyejukan, ia adalah berkemungkinan bahawa termostat anda tidak berfungsi dengan betul atau unit tidak mendapat bekalan kuasa elektrik. Anda haruslah memastikan termostat anda ditetapkan kepada COOL dan tetapan suhu yang jauh dibawah suhu sekitar.

Langkah-langkah yang berikut:

 1. Perhatikan panel elektrik utama dan mana-mana panel litar sekunder untuk tripped breaker atau fius ditiup. Jika puncanya di sana, tetapkan semula pemutus dengan mematikannya dan hidupkan semula ataupun gantikan fius. Penghawa dingin pusat hendaklah di atas litar pada 240-volt.
 2. Pastikan suis kuasa relau dihidupkan dan suis kuasa pemeluwap luar, yang dipasang pada unit luar, tidak tertutup. Pastikan juga yang 240-volt sebelah pemampat dicabut, yang selalunya didalam kotak besi yang dipasang di dinding rumah, tidak ditutup.
 3. Anda perlu matikan kuasa untuk penghawa dingin dan periksa termostat.  Keluarkan termostat dari bawah (tarik lurus ke bawah) dan gantikan bateri (jika ada bateri). Tunggu 4 atau 4 minit dan cuba sistem tersebut sekali lagi.
 4. Jika tidak berjaya, buka termostat sekali lagi dan longgarkan wayar dari terminal Y.  hidupkan semula. Pegang wayar dengan penebat sahaja, dan sentuh akhirnya yang terdedah kepada terminal R dan kekalkan posisi kira-kira dua minit. Jika kompresor menendang, termostat anda rosak jadi anda menggantikannya. Jika kompresor tidak menyala apabila dua wayar ditemukan bersama, matikan semula kuasa di luar dan hubungi juruteknik.