Bagi mereka yang sudah mempunyai penghawa dingin di pejabat atau di rumah, sudah biasa untuk mengupah perkhidmatan juruteknik penghawa dingin. Penghawa dingin perlu dipertahankan harta dan diperiksa secara rutin untuk memastikan ia tetap berfungsi dengan baik, kerana kos pemasangan / pembaikan penghawa dingin tidak murah.

Penyelenggaraan yang kerap perlu dilakukan secara berkala untuk mengekalkan kecekapannya serta memanjangkan hayat penggunaannya. Pemunggahan gas penghawa dingin merupakan salah satu langkah penting yang selalu muncul dalam senarai semakan profesional penghawa dingin. Bagaimanapun, tidak semuanya akrab dengan pertambahan gas, akibatnya banyak kesalahpahaman berlaku.

Berbeza dengan apa yang orang percaya, pertambahan gas penghawa dingin memang termasuk dalam program penyelenggaraan tetap semua syarikat perkhidmatan penghawa dingin. Malah ia adalah salah satu perkhidmatan pertama yang diberikan semasa program penyelenggaraan.

Apabila gas penghawa dingin anda di atas, ia akan mengikuti bahawa penggunaan tenaga anda juga akan berkurangan. Pertambahan boleh memberikan perkhidmatan yang berfaedah seperti berikut:

  • Memperbaiki pembaikan kebocoran di Freon.
  • Memperbaiki masalah di seluruh sistem penghawa dingin.

Sudah tentu, secara automatik akan mengikuti bahawa penggunaan tenaga anda akan berkurangan. Oleh itu, anda tidak akan hanya menjimatkan tenaga, anda juga akan menjimatkan wang.